facebook-pixel Bradul de Craciun in lume

Bradul de Craciun in lume

10-01-2021
Oriunde ai fi in lume si prin toate locurile unde ai putea calatori in apropierea sarbatorilor de iarna, vei putea observa ca fiecare tara se diferentiaza de a noastra prin cu totul alte traditii.  Cand ne referim la aceste traditii, nu ne referim doar la mancare sau la obiceiurile vestimentare, ci si la impodobirea bradului de Craciun Bradul de Craciun are o istorie extrem de fascinanta si diversa in orice colt al lumii. Si inca de la descoperirea acestuia si din momentul in care el a inceput sa devina omniprezent la sarbatoarea Nasterii lui Iisus Hristos, a atras dupa sine numeroase povesti, traditii astfel ca, in zilele noastre, fiecare tara si loc din lume are propriul ritual de impodobire a bradului brad artificial Exista un singur lucru comun intre toate aceste tari si tara noastra cand vine vorba de brazi. Tu poti banui care este acela?  Iata, entuziasmul este limita comuna la care ajung toate popoarele, dar si iubirea, fericirea, pe care o scoate la iveala simplul ritual de impodobire a brazilor de Craciun. Mai mult, astazi putem impartasi mai simplu cu celelalte popoare traditiile noastre diferite sau ne putem inspira, caci internetul nu are limite, iar inspiratie vom regasi cat cuprinde. Fie ca doresti sa-ti ornezi bradul dupa cum iti dicteaza inima, fie ca visezi la un pom de Craciun inspirat de nemti, chinezi, francezi etc. suntem cu un pas mai aproape sa descoperim cele mai inedite stiluri de decorare a bradului de Craciun brad craciun Iar cunoasterea istoriei bradului de Craciun poate fi la fel de fascinanta, precum si sa afli cum arata bradul de Craciun in lume si sa descoperi cu ce este el mai special fata de cel clasic, pe care alegi sa-l impodobesti an de an.  Daca dispui de si mai mult timp liber, ia-ti o cana de ceai, vin fiert sau cafea, fa-te comoda in locul tau preferat si hai sa dezbatem impreuna toate aceste informatii interesante. 

Istoria bradului de Craciun

Cum spuneam si anterior, dincolo de beteala aurie, argintie, colorata, mai simpla sau mai colorata, bradul de Craciun poate fi considerat unul dintre cele mai populare elemente decorative sau cel mai popular element, cel putin atunci cand vine vorba de sarbatorile de iarna Se spune ca impodobirea bradului a fost un obicei imprumutat de la triburile de origine germana, dar conform unor atestari istorice el era considerat un fel de intruchipare a Sfintei Treimi, transformandu-se in acest mod intr-o reprezentare fidela a pomului roditor de mere, din mirifica Gradina a Edenului. brazi artificiali Cele mai bizare notiuni din istorie cu referire la Craciun si la impodobirea bradului aduc aminte de daci, popoare care taiau brazii de Craciun la inmormantarea unei persoane, dar si la primul pas catre casa noua sau atunci cand cuplurile isi legau destinele.  Astfel, simbolistica lui a fost dintotdeauna considerata una foarte vasta. Daca la nunta taierea bradului si daruirea acestuia drept cadou era considerat un ritual al prosperitatii si al bunastarii, in cazul unei inmormantari bradul era vazut drept un element sacru ce marca trecerea sufletului din inima naturii catre divinitatea suprema.  Si daca stam sa ne gandim cat timp este necesar ca un brad sa creasca si sa se transforme intr-o adevarata splendoare, realizam de fapt si motivul pentru care i se mai spune si “pomul vietii”. Asa ca,  insemnatatea sa, pare sa fie mult mai ampla decat rolul acela simplu pe care i-l oferim cu totii, considerandu-l un simplu si banal arbore conifer.  Primele datari sau povesti despre aparitia bradului de Craciun privesc catre anii 1600 sau secolul saisprezece, in Franta si Germania, si au pornit bineinteles sa se raspandeasca in intreaga lume, dand nastere inclusiv la cel mai iubit personaj fictionar din intreaga istorie a planetei - Mos Craciun brazi craciun In zilele noastre, cu totii stim ca acolo unde e bradul de Craciun, mai mic sau mai mare, pe acolo va trece si Mos Craciun sa lase cadouri copiilor cuminti. Bineinteles, nici noi adultii nu facem exceptie. Doar in fiecare dintre noi traieste un suflet de copil, si la 30 ani, si la 80, asa-i? Si iata cum traditia merge mai departe si cum impodobirea bradului de Craciun devine o traditie care este scrisa si rescrisa chiar si in prezent, de la bunici, la nepoti si stranepoti.

Bradul de Craciun in lume

Daca mica istorie a bradului de Craciun prezentata anterior ti s-a parut de-a dreptul fantastica, stai sa vezi cat de fascinant e sa cunosti traditiile popoarelor vecine, la care aspiram in fiecare an cand vine vorba de calatorii si cunoastere. Poate esti o mare fana a tarilor calde sau poate te-a impresionat modul cum sarbatoresc Craciunul acestia. Si poate iti doresti sa reproduci acel stil de amenajare a bradului anul acesta si sa te bucuri de un brad inventiv, nou si modern. Iata cum arata bradul de Craciun in lume, pornind de la cele mai vechi traditii din istoria acestuia.

Bradul in Lithuania

Despre Lithuania se spune ca ar fi fost de fapt prima tara in care ar fi fost desccoperit bradul de Craciul, in anii 1500.  brad craciun cu sus in jos La inceput brazii erau atarnati de tavan, iar in ceea ce priveste impodobirea bradului, in materie de decoratiuni nu lipseau merele, simbol al pacatului si a inceputurilor omenirii, cu care de altfel a fost asociat si bradul de Craciun, stelutele, ornamente in forme geometrice si cuiburi de pasari.  In zilele noastre, bineinteles, bradul nu mai este impodobit in aces mod, accentul fiind cu precadere pe tendintele si decoratiunile moderne existente pe piata. 

Bradul in Germania

Povestile si legendele privind brazii de Craciun si impodobirea lor ar fi debutat inclusiv in Germania, asa cum mentionam si anterior.  La inceputuri, brazii din Germania erau decorati cu prajituri facute in casa, din aluat sau achizitionate de la targurile specifice, ori cu ghirlande din hartie.  In vremurile noastre, brazii de Craciun din Germania sunt printre cei mai impunatori brazi din lume, datorita coroanei lor extrem de grandioase si similare unor brazi artificiali de lux din zilele noastre. Podoabele sunt la fel de speciale, care mai de care mai frumoase, de calitate.  De altfel, in Germania a luat nastere primul brad de Craciun artificial, care ii ajutau pe nemti sa protejeze padurile si mediul inconjurator, dar care in acelasi timp aveau sa ajute si la mentinerea economiei si a unei gestiuni optime a banilor.  brad craciun

Bradul in Anglia

Primii care au descoperit bradul de Craciun in Anglia si care au avut “onoarea impodobiri” au fost printul Albert si regina Victoria.  Impodobirea bradului in acele vremuri nu era deloc o practica la indemana oricui, decoratiunile fiind ceva mai scumpe spre deosebire de posibilitatile infinite de azi, la preturi pentru toate buzunarele. Bradul de Craciun era impodobit cu fructe, papusi, bijuterii, mobila in varianta minuaturala, instrumente muzicale de mici dimensiuni etc.  In Anglia, moda purtarii bradului s-a diversificat, de la purtarea clasica a bradului ancorat de tavan sau pe masa, la amplasarea acestuia pe podea.   In zilele noastre in Anglia debuteaza cele mai renumite trenduri in materie de impodobire a bradului, iar bradul lui 2020 face furori. Este de inspiratie nuveaux-art si cuprinde decoratiuni imense, sclipitoare, luxuriante.  ornamente craciun

Bradul in Franta

Franta a fost dintotdeauna o tara romantica, un tinut al rafinamentului si al iubirii. Iar bradul de Craciun este bineinteles, pe masura asteptarilor.  Primii brazi in Franta erau decorati dupa poftele inimii pe care o invaluiau cu caldura, cu turta dulce, bomboane, flori de matase, decoratiuni din hartie, lumanari etc.  Iata asadar ca, in zilele noastre, stilurile diverse de impodobire a brazilor conform traditiilor frantuzesti a cucerit intreaga lume. 

Bradul in SUA

Chiar daca primul brad impodobit in State nu a fost vazut cu ochi buni de catre pagani ulterior, prezenta si impodibirea bradului s-a transformat si ea intr-o adevarata traditie ce dainuie chiar si in zilele noastre. Si nu doar atat! Introducerea traditiilor privind impodobirea casei si a bradului de Craciun in Statele Unite s-a transformat intr-unul dintre cele mai profitabile sectoare ale economiei.  decoratiuni craciun Astfel, americanii au lansat tot felul de ghirlande, decoratiuni, clopotei si ingerasi etc. pentru decorarea bradului, menite sa alunge spiritele rele si sa atraga productivitatea si linistea. Lista ornamentelor s-a dezvoltat pe parcurs, ducand la aparitia primelor ghirlande de lumini electrice in 1900, a ghirlandelor de beteala, a globurilor, margelelor etc. In zilele noastre America defileaza cu cei mai frumosi brazi. 

Bradul in Rusia

In trecut, primii brazi din Rusia erau si ei impodobiti pe masura, cu dulciuri, jucarii si lumanari. Brazii nu erau impodobiti oricum si oriunde. decoratiune craciun Se pare ca rusii apreciau natura, asemeni celorlalte popoare care au reinventat bradul de Craciun, astfel ca brazii de Craciun erau impodobiti direct in mama natura sau in padure, fara a taia nici macar o crenguta.  Au inceput si aici sa se dezvolte numeroase ritualuri de impodobire a bradului, dar si traditii privind Craciunul in general.  

Bradul in Cehia

Nici nu mi-ar fi trecut prin cap cat de inventivi sunt fratii nostri cehi si cat de ingenios isi impodobeau acestia brazii in trecut! Daca pana acum totul pare aproximativ clasic in materie de impodobire a bradului, modul de ornare a bradului de catre cehi intrece orice imaginatie. Brazii erau pe deplini decorati cu coji de oua colorate, care transformau bradul intr-o adevarata piesa de arta, asa cum se obisnuia in acele vremuri. De-a dreptul ingenios, asa-i?

decoratiuni

Bradul in Danemarca

In Danemarca, vestitul ritual de impodobire a bradului de Craciun punea in prim plan decoratiunile mici, adaugate in brad din abundenta. Se regaseau ca si acum de altfel, cu fulgi de zapada, inimioare, steaguri, clopotei. 

Bradul in Suedia

Traditiile de impodobire a bradului in Suedia se axau pe iubire, natura, pe oameni si momente pretioase. De aceea nu este de mirare ca suedezii decorau bradul cu figurine din lemn, cu o reprezentatie naturala (oameni sau animale) sau supranaturala (ingerasi). brazi artificiali

Bradul in Ucraina

As putea spune ca si fratii nostri ucrainieni aveau cel putin o traditie ciudata - impodobirea bradului cu panza de paianjen. Cultura si traditiile asociau panza de paianjen cu abundenta, asa ca un astfel de brad se presupunea ca va aduce mult spor in casa, in Noul An.

Bradul in China si Japonia

brazi craciunTraditiile parca capata o amploare atunci cand vine vorba de traditii si de popoarele asiatice. Insa, spre surprinderea noastra, a tuturor, chinezii si japonezii nu sunt legati asa cum am crede de spiritul sarbatorilor de iarna. Si nu au fost niciodata, acestea fiind popoare non-crestine, sarbatoarea Craciunului avand intocmai o conotatie crestina.  Bineinteles, din casele popoarelor asiatice sau de pe strazi nu lipsesc in zilele noastre tot felul de ornamente, construite in stil propriu (ghirlande colorate din hartie, instalatii luminoase, dragoni, monede, figurine feng-shui etc.). Cu toate acestea, popoarele mentionate nu au aceleasi traditii ca popoarele europene crestine, ceea ce inseamna ca pentru ei Craciunul sau bradul de Craciun nu se bucura de aceeasi amploare si fast cu care noi suntem obisnuiti, ci mai de graba incearca sa tina pasul cu traditiile globale. mos craciun

Bradul de Craciun in Romania

In Romania, bradul de Craciun este unul dintre cele mai iubite elemente ale iernii. Aduce bucurie, nostalgie, astfel ca cei mai multi aleg sa-l impodobeasca inca din primele zile ale lunii decembrie. Odinioara bradul era plin de dulciuri, iar in zilele noastre acesta este decorat si conform tendintelor sau al posibilitatilor vaste (bradul e personalizat cu decoratiuni, unele dintre ele handmade, cu instalatii curgatoare luminoase, cu lumini si lumanari, globuri si beteala sclipitoare etc.). Romanii pun adesea accent pe traditii, astfel ca bradul romanesc este adesea impodobit in cele doua culori - rosu ca sangele lui Hristos varsat pe cruce, si verdele asociat cu natura, puritatea si bogatia.  decoratiuni brad craciun In fiecare colt al Romaniei, bradul a fost divers impodobit, de la o zona la alta, la fel ca si aranjamentul casei de sarbatoare.  Cu toate acestea, prezentul ne ofera bucuria de a retrai magia Craciunului si de a ne bucura de brazi de Craciun pe alese, asa cum se cuvine si cum ne place.  
Spune-ne parerea ta. Scrie un comentariu sau un raspuns