facebook-pixel Cand se colinda de Craciun? ❤️ BraziCraciun.net
colinde de craciun

Cand se colinda de Craciun?

28-08-2024

Craciunul este una dintre cele mai iubite sarbatori ale anului, un timp in care familiile se reunesc, casele sunt decorate cu lumini si brazi impodobiti, iar spiritul sarbatorii aduce bucurie in inimile tuturor. O parte integranta a acestei perioade festive este colindatul, un obicei stravechi care aduce vestirea Nasterii Domnului si raspandeste bucurie in comunitate. Dar cand se colinda de Craciun si ce inseamna, de fapt, aceasta traditie?

brazi

Originea si semnificatia colindelor

Colindele au radacini adanci in traditia crestina si in obiceiurile populare romanesti. Acestea sunt cantece ritualice care vestesc Nasterea lui Iisus Hristos si, prin versurile lor, transmit un mesaj de pace, bucurie si binecuvantare. Colindatul, insa, nu este doar un simplu obicei, ci o manifestare a credintei si a respectului fata de traditiile stramosesti.

In mod traditional, colindatul incepe in Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, si continua in dimineata zilei de Craciun, pe 25 decembrie. In unele regiuni ale tarii, colindele pot incepe chiar cu cateva zile inainte de Ajun, dar punctul culminant este intotdeauna noaptea de Ajun, cand colindatorii pornesc pe la casele oamenilor, aducand vestea cea mare.

Cum se desfasoara colindatul?

Grupurile de colindatori, formate de obicei din copii, adolescenti sau adulti, merg din casa in casa, cantand colinde si urand gazdelor sanatate, belsug si bucurie. In semn de multumire, colindatorii sunt rasplatiti cu daruri, care pot varia de la dulciuri si fructe, pana la bani sau alte bunuri. Aceasta practica este o modalitate de a intari legaturile comunitare si de a mentine vii traditiile care ne definesc identitatea culturala.

In functie de zona geografica, colindatul poate include si anumite obiceiuri specifice, precum purtarea de masti, costume traditionale sau chiar reconstituiri dramatice ale unor momente din istoria crestina.

brazi ninsi

Colindele in zilele noastre

Desi multe dintre vechile obiceiuri s-au pierdut sau au fost adaptate vremurilor moderne, colindatul ramane inca un obicei foarte apreciat, mai ales in mediul rural. In orase, colindatul a capatat o forma mai organizata, cu grupuri de colindatori care pot fi invitati la diferite evenimente sau care participa la concerte si spectacole tematice.

Colindele sunt si un prilej de a aduce bucurie in locuri mai putin fericite, cum ar fi spitalele, casele de batrani sau orfelinatele. Astfel, spiritul Craciunului este impartasit cu cei care au cea mai mare nevoie de el.

Brazii de Craciun si colindele

Un element nelipsit din peisajul de Craciun este bradul impodobit, un simbol al vietii si al reinnoirii. Bradul, vesnic verde, este asociat cu speranta si cu triumful vietii asupra mortii, iar impodobirea lui reprezinta un ritual de celebrare a vietii si a luminii.

In timpul colindelor, brazii de Craciun ocupa un loc central in decorul caselor. Colindatorii sunt intampinati adesea in fata bradului, sub care sunt asezate darurile pentru cei dragi. De asemenea, multe colinde mentioneaza bradul de Craciun, subliniind importanta lui in cadrul sarbatorii.

Alegerea unui pom de Craciun este, de asemenea, un moment special in pregatirile pentru sarbatori. Fie ca optezi pentru un brad natural, cu mirosul sau inconfundabil de padure, fie pentru un brad artificial, mai practic si mai usor de intretinut, acest simbol al Craciunului aduce magie in casa si contribuie la atmosfera de sarbatoare.

Importanta bradului in traditia Craciunului

Desi traditia impodobirii bradului a fost preluata din alte culturi, ea s-a integrat perfect in obiceiurile romanesti de Craciun. Bradul, impodobit cu globuri, beteala, luminite si alte ornamente, devine centrul atentiei in orice casa, adunand in jurul sau toata familia, pentru a sarbatori nasterea Mantuitorului.

Brazii artificiali au castigat tot mai multa popularitate in ultimii ani, fiind preferati pentru durabilitatea lor si pentru faptul ca pot fi refolositi an de an. Acestia vin intr-o varietate de forme si marimi, potrivite pentru orice tip de locuinta. In plus, brazii artificiali sunt o alegere ecologica, contribuind la protejarea padurilor si reducerea defrisarilor.

Colindele si brazii de Craciun sunt doua dintre cele mai reprezentative simboluri ale sarbatorii Nasterii Domnului. Colindatul, cu radacini adanci in traditia crestina si populara, este o modalitate de a raspandi bucuria Craciunului si de a mentine vie legatura cu traditiile stramosesti. Bradul de Craciun, fie el natural sau artificial, aduce magia sarbatorii in fiecare casa, fiind un simbol al sperantei, vietii si reinnoirii.

Craciunul este, astfel, un prilej de bucurie, de reintalnire cu cei dragi si de reflectie asupra valorilor care ne unesc ca popor.

Spune-ne parerea ta. Scrie un comentariu sau un raspuns