facebook-pixel Traditii si obiceiuri de Craciun ❤️ BraziCraciun.net

Traditii si obiceiuri de Craciun

28-08-2024

Stii cu ce difera magia sarbatorilor de iarna spre deosebire de celelalte zile din an? Sarbatorile de iarna si venirea Craciunului difera cel putin in teorie, prin atmosfera prin care ele o creeaza si prin modul in care reusesc an de an sa aduca la un loc pe toti cei care si-au gasit locul intr-unul din milioanele de colturi ale lumii.

Fie ca te afli in Italia, Franta, Spania sau Japonia, dorul de casa creste inzecit in apropierea sarbatorilor. Nu conteaza varsta sau experienta de viata, iar nostalgia de a-I revedea pe toti cei dragi si de a contribui asa cum faceam odinioara la organizarea unor sarbatori de vis creste de la o zi la alta. Craciunul la romani se deosebeste de cel din strainatate prin traditii, prin atmosfera, prin toate acele obiceiuri care pentru noi au o semnificatie aparte si la care dorim sa contribuim personal, de la mic la mare.

 

brazi

Si pentru ca toate aceste traditii si obiceiuri sunt absolut fascinante, dar si pentru ca foarte multi dintre cei care ne urmaresc au ales sa se intoarca definitiv acasa in aceste zile sau nu au aceasta posibilitate, dar vor sa transforme sarbatorile de peste hotare in spiritul sarbatorilor pe stil romanesc, astazi iti voi povesti despre cateva dintre aceste traditii si obiceiuri din tara si din strainatate.

Impreuna vom pune temelia cunoasterii, dar in acelasi timp iti poti insusi si toate acele informatii de care ai nevoie pentru a readuce la viata sarbatorile de poveste ale copilariei tale, chiar si in acest context sensibil prin care trece intreaga omenire.

brazi ninsi

Obiceiuri de sarbatori

Mai tii minte cand erai mica si parintii sau bunicii transformau sarbatorile de iarna in sarbatori cu fast? De zilele in care te trezeai in zorii zile la solicitarea celorlalti, in care contribuiai la curatenie, la mancare, cand achizitionai un brad de Craciun si decoratiuni multiple pentru amenajarea casei in stil festiv?

Toate aceste lucruri aparent simbolice fac parte din dezvoltarea noastra, dintr-o copilarie in care nu aveam niciun fel de griji si la care, la final, ne aduceai o satisfactie si o rasplata enorma prin gesturile si aprecierile pe care ni le ofereau ceilalti din jur.

Pentru multi din zilele noastre toate aceste aspecte au devenit simple obiceiuri de care-si amintesc cu drag. Cei care isi doresc sa transmita traditia mai departe, inca se implica anual sa le puna pe toate la punct cu propriile lor maini, indiferent de venituri sau de context, ori de pandemie. Hai sa ne amintim impreuna cateva din aceste obiceiuri!

Curatenia

In zi de sarbatoare, casa trebuia sa fie lucie. Dar nu-ti suna deloc necunoscut, nu-i asa? Pentru ca asa obisnuim si in zilele noastre - renovam, varuim, schimbam aerul in locuinta asa cum spun strabunii nostri, ne organizam mai bine si punem toate lucrurile la punct astfel incat sa nu ne stea nimic in cale, si nimic sa nu fie in locul neoportun etc.

Chiar daca stilul nostru de viata este aparent mai agitat in zilele noastre, si chiar mai aglomerat in ciuda prezentei tehnologiei, iti recomand sa nu lasi curatenia pe ultima suta de metri. In functie de cat de departe mergi cu curatenia generala, asigura-te ca o derulezi din timp ca sa te poti ocupa la final, in timp util, de celelalte detalii - decorarea locuintei si a bradului, alegerea cadourilor, prepararea mancarii etc.

Alegerea cadourilor

Tocmai ce a luat sfarsit Vinerea Neagra! Dar unele magazine inca iti mai pun la dispozitie multiple oferte de care poti profita pentru a debifa de pe lista de dorinte toate cadourile de sarbatori.

Odinioara noi primeam multe dulciuri si portocale, semnificatia lor fiind una simbolica. Dar acele cadouri de Craciun au fost inlocuite astazi de cele de valoare, cadouri pe care nu ni le putem permite in restul anului, cadouri utile sau mici mofturi peste care le-am tinut secret in sufletul nostru. Ca si astazi, cadourile veneau atent impodibite si erau acompaniate de catre colindatori, miros de placinte, povesti etc.

Impodobirea casei

Odinioara, cu totii participau la impodobirea casei, indiferent de varsta. Iti amintesti? Cei mari se ocupau de casa, de masa, iar cei mai tineri sau de varsta mica si mijlocie aveau grija de bradul de Craciun. Adesea mai participau si adultii, dar fericirea celor tineri era cu totul speciala. In zilele noastre, saracia din zonele defavorizate, singuratatea si lipsa de timp ne fac sa omitem astfel de clipe marunte cu un impact atat de mare.

Impodobirea bradului

Odinioara tara noastra avea paduri, la fel cum se prezenta situatia si pe intregul Glob. Nu era atat de multa poluare, iar multi dintre oameni aveau deja un loc de munca asigurat de la care primeau cadou brazi naturali care se tranformau intr-un element esential pentru sarbatorile de iarna.

In zilele noastre, poluarea si defrisarile masive vin cu efecte negative masive, asa ca cei mai echilibrati opteaza astazi pentru brazi de lux cu ace 3D, acei brazi extrem de bogati si generosi care rezista impecabil chiar si o viata intreaga. Sunt prietenosi cu mediul inconjurator, dar in acelasi timp sunt ieftini si au un aspect natural.

Cei mai frumosi brazi artificiali ieftini indeplinesc toate asteptarile tale! Odinioara, brazii erau impodobiti cu dulciuri pe care copiii le serveau dupa masa, fie cu globuri fine de cristal si sticla.

Pregatirea meselor festive

De la mesele festive nu lipseau niciodata fetele de masa cu motive se sarbatoare, decoratiunile dar si preparatele festive. Bineinteles, obiceiurile culinare difera dintotdeauna de la o tara la alta. Gustul mancarii a fost intotdeauna acompania de multa voie buna, de oameni, de cantece de sarbatoare si colindatori care vesteau bogatie si armonie pentru sfarsitul de an si inceputul unui an mai bun.

Poze de familie

[caption id="attachment_90" align="alignleft" width="300"]Brad Artificial Royal Super Lux Brad Artificial Royal Super Lux[/caption]

Treptat se pare ca ne vom intoarce la vechiurile obiceiuri, in vremea in care era mare lucru sa ai un aparat de fotografiat, dar cu precadere sa existe un fotograf care sa faca pozele de familie care sa-si gaseasca locul intr-un album de epoca.

Chiar daca prezenta gadgeturilor moderne joaca un rol important si mai toata lumea detine un aparat de fotografiat, in trecut familiile aveau cel putin o data in an cand optau pentru poze de familie, de cele mai multe ori chiar de sarbatori.

Parca mai mult ca niciodata se resimte nevoia de a participa la o sesiune foto in urma careia sa obtinem fotografii de poveste cu toti membrii familiei reuniti la un loc. Nu-i asa? Poti reinvia acest obicei frumos programandu-ti o sedinta din timp in studio, in zilele urmatoare, pentru a fi sigura ca nimic n-o sa-ti strice planurile si sa te asiguri ca nu-ti vor lipsi si pozele speciale
din acest an. Iar daca ai un aparat profesional, poti creea chiar tu pozele de familie.

Traditii si obiceiuri de Craciun in Romania

Inca din cele mai vechi timpuri, traditiile si obiceiurile au fost aparte de la o zona la alta, atat in strainatate, cat si in Romania. Singurele lucruri care s-au regasit in comun mereu, pe toate meleagurile, e voia buna si mesele bogate in preparate speciale si festive.

In Moldova si in Transilvania, Ajunul Craciunului a fost intotdeauna dedicat colindelor. Cu mic, cu mare, cu totii porneau ca atare sau deghizati in personaje celebre de sarbatoare, pe la casele oamenilor, ca sa le ureze rudelor si strainilor numai voie buna si noroc.

In Ajuns se pregateste si bradul, de cei care stau acasa si intampina colindatorii, dar si mesele speciale precum carnatii, sarmalele, piftiile, toba, placinte, cozonac etc. Exista si cateva traditii care s-au pierdut. Turtele si colacii care astazi sunt savurati de indata, odinioara erau pastrate pana la venirea primaverii si puse intre coarnele animalelor pentru prosperitatea culturilor.

Pe vremuri, nu lipsea prezenta capatanilor de usturoi in toate colturile mesei festive pe care se adaugau 12 preparate de post in jurul unui colac. Aceasta practica avea sa asigure un an nou mai bun, mai prosper si sarbatori cum se cuvine.

In Transilvania, animalele erau hranite pe saturate chiar si cu bucatele de aluat dospit ramas de la framantat, vitele erau unse cu usuturoi, iar pomii fructiferi erau legati cu paie, aceste traditii adaugand asigurand bunastarea si productivitatea animalelor.

In Banat se afuma un lemn de alun cu care se lovea podeaua casei, stramosii fiind ferm convinsi ca aceasta practica va alunga spiritele rele. De asemenea, trunchiul tanar de stejar din curtea casei prevede bunastare in noul an atunci cand este ars, conform traditiei.

Dar asta nu e tot! In Oltenia, stalpii si tinerii familiei se imbracau in straie de sarbatoare in Ajun si impodobeau prajini cu care colindau tinutul, iar in Dobrogea colindele specifice asociate cu o tinuta traditionala de sarbatoare, cantecele si dansurile traditionale aveau menirea sa sperie duhurile negative.

Traditiile si obiceiurile de odinioara sunt pe atat de frumoase si interesante, pe atat de deosebite si nostalgice pentru toti cei care au avut placerea de a le trai pe propria piele.

Traditii si obiceiuri de Craciun in strainatate

Te-ai intrebat vreodata cum decurg sarbatorile la fratii nostri din strainatate? Si aici se regasesc o serie de traditii si obiceiuri specifice, in fiecare colt al lumii. Unii sarbatoresc Craciunul la aceeasi data, alte popoare precum Rusia, vor trai magia sarbatorilor de iarna pe stil vechi, in luna ianuarie.

De exemplu, in Italia, sarbatorile se petrec in familie alaturi de toti cei dragi, lucru ce n-ar fi iesit din comun. Cu toate acestea, mesenii deschid cadourile inainte de servirea mesei sau le ofera la cateva zile dupa Craciun, in functie de specificul zonei. Masa e bogata in peste si aperitive, dar nu lipsesc discutiile indelungate si rugaciunile.

Traditiile din Germania sunt catusi de similare cu cele romanesti. Stiai ca de la nemti am preluat o serie de colinde, preparate specifice si traditii? Nu lipseste carnea de porc, o prajitura tip cozonac cu fructe, ghimbir si martipan, colindele si arsul lemnelor.

In Islanda, sarbatoarea incepe cu aproximativ 12 zile inainte de Craciun, timp in care sunt tot atatia Mosi generosi care impart cadouri la fiecare copil. Daca de Mos Nicolae noi oferim nuiele, de Craciun, islandezii ofera cartofi copiilor obraznici si dulciuri
celor cuminti si silitori.

Traditii si obiceiuri de Craciun in 2020

Anul 2020 s-a dovedit a fi o adevarata provocare pentru fiecare dintre noi. Cu siguranta si pentru tine! Dar asta nu inseamna ca nu te poti bucura de lucrurile care conteaza si sa retraiesti magia sarbatorilor de odinioara.

Iata, ai ocazia mai mult ca niciodata sa retraiesti traditiile si obiceiurile de odinioara, atat cat este posibil, pentru a face aceste sarbatori memorabile sau pentru a readuce traditia la viata. Daca odinioara mesele traditionale erau inlocuite cu cele la restaurant, fiind mai practic si mai comod, anul acesta te poti bucura de preparate traditionale romanesti cu specific din zona din care faci parte si nu numai.

Chiar daca nu-ti vor mai bate colindatorii la poarta/usa, nu inseamna ca nu-ti poti entuziasma rudele sa continuie aceasta frumoasa traditie. Apeleaza la tehnologie pentru a-ti reuni familia la un loc! Rasplata se poate transforma in gesturi de multumire, in platile intr-un cont bancar sau in pachete cu bunatati selectate pe care sa le trimiti celor de peste hotare.

Nu uita sa impodobesti bradul, sa-ti pregatesti casa de sarbatoare cu cele mai frumoase si inedite decoratiuni care sa-ti aduca aminte de rolul sarbatorilor dintotdeauna - iubire, bunatate si liniste.

Chiar daca bugetul nu-ti permite, mai mult ca niciodata sunt ferm convinsa ca am inteles cu totii cat de important este sa-i avem alaturi pe toti cei dragi sau sa-i stim in siguranta. Asa ca detaliile mici fac diferenta, nu cadourile scumpe! Inca mai e o sansa sa revenim la bucuria sarbatorilor de odinioara si sa retraim clipele copilariei noastre pe care avem ocazia sa le impartasim intr-un mod cat mai veridic cu toti cei care ne sunt astazi alaturi si care nu cunosc senzatia acelor vremuri decat din povesti.

Cat despre amintiri, timpul a fost si va ramane intotdeauna cel mai mare inamic. Asa ca trebuie sa profitam la maxim de aceste clipe pentru a ne bucura ca in fiecare an, de magia sarbatorilor de iarna. Opteaza acum sa creezi albume de familie intr-un studio de poveste sau iata - transforma-ti munca intr-o adevarata rasplata, transformandu-ti casa in propriul studio foto.

Spune-ne parerea ta. Scrie un comentariu sau un raspuns