Daca exista o cultura care fascineaza si captiveaza, aceeasta este Japonia, binenteles alaturi si de alte tari de origine asiatica. Cultura asiatica este foarte vasta, de la traditii, mancare, stil de viata etc. Iar daca tot suntem in apropierea sarbatorilor de iarna, trebuie sa recunosc ca imaginatia nu ne-a stat in loc si ca doar ne-am putut imagina cum se desfasoara sarbatorile in alte tari. In Europa se stie ca sarbatorim Craciunul cu fast, dar oare cum o fi in China, in Japonia, Coreea etc.? Daca ai rude sau prieteni care au vizitat aceste teritorii in aceasta perioada a anului, chiar si in anii trecuti, cu siguranta iti vor putea povesti cum decurg sarbatorile cu adevarat pe aceste meleaguri si sa-ti astampere curiozitatea. Dar de accea te afli si tu aici, nu-i asa? Te invitam sa urmaresti materialul interesant pe care ti l-am pregatit astazi.
Cum se sarbatoreste Craciunul in Japonia
In tarile asiatice, crestinismul ocupa doar cateva procente din populatia tarilor, majoritatea fiind persoane care si-au facut familii aici sau care au emigrat. Se pare ca multi dintre strainii care au plecat de-acasa nu uita de traditiile lor si de toate pregatirile celebre care se fac in acesta perioada, retraind in acest mod magia sarbatorilor de acasa. Dar oare de ce?Ei bine, in Japonia, Craciunul nu e o serbare atat de festiva cum sunt alte sarbatori traditionale de la ei sau cum e Anul Nou ce ia cu asalt intreaga lume. Tinand cont ca nu sunt crestini si ca nu se axeaza pe simbolistica religioasa a acestei perioade, acestia au un stil cu totul si cu totul aparte cu privire la modul in care sarbatoresc Craciunul. Insa, cu trecerea timpului si cu o profunda strategie de marketing in spate care s-a globalizat, putem spune ca tarile asiatice au imprumutat usoare traditii si fenomene festive de la alte tari, astfel incat sa-i atraga in special pe turistii ajunsi aici in aceasta perioada a anului si sa-i ajute in acelasi timp sa surprinda frumusetea unei noi tari, acoperind si dorul de casa. Iata cateva dintre obiceiurile acestor oameni pe care le vei regasi la incursiunea fizica si virtuala pe aceste meleaguri.
Obiceiuri de sarbatori in Japonia
Cum vad japonezii Craciunul
Tinand cont de toate aspectele mentionate anterior, vei putea stabili si tu insuti ca japonezii nu sunt extrem de entuziasmati de Craciun. Pentru ei, perioada sarbatorilor de iarna reprezinta doar un moment extra de liniste si relaxare, o perioada in care isi petrec timp cu cei dragi. Astfel, Ajunul Craciunului este poate cel mai festiv moment, clipe in care se concentreaza pe familiile acestora si in special, pe relatiile de cuplu.Cei care au un partener de viata adora sa se plimbe, sa-si daruiasca gesturi romantice, chiar si pe cele mai simple - de la o plimbare pe strazile luminoase, pana la o cina in oras sau sa dea frau liber cunoasterii reciproce la unul dintre cele mai renumite hoteluri. Accentul se pune asadar pe un romantism incurabil, Craciunul fiind pentru ei mai de graba o alta ocazie de a sarbatori Ziua Indragostitilor. Asadar, sa nu fii mirat daca vizitand Japonia de Craciun vei gasi strazile si restaurantele pline varf cu oameni, tinandu-se de mana, marturisindu-si dragostea eterna si facand planuri de viitor.
Masa festiva
Mese pline cu sarmale, cozonaci, chiftelute? Nici vorba! Traditia mesei festive de Craciun s-a conturat inca din anii 1970 cand s-a lansat una dintre primele descoperiri din domeniul gastronomiei.Ceea ce pentru noi e un local in care ne putem relaxa din cand in cand, facand abstractie de la o dieta exacta cu mici placeri nevinovate, pentru japonezi este o adevarata traditie de Craciun.Astfel, japonezii servesc pui prajit in fiecare an, fiind propria lor traditie de zeci de ani.
Ca tot amiteam adineaori, de departe nu se vor servi acele specialitati de prajituri cu care noi suntem familiarizati inca de la stramosii nostri.
Totusi, desertul lor se inspira dintr-una din legendele privind aparitia Craciunului, si anume cea care aminteste din punct de vedere religios ca Iisus s-ar fi nascut in aceasta zi.
Nasterea in mod evident e un moment de sarbatoare, mai ales ca tarile asiatice pun nespus de mult pret pe astfel de ocazii si momente speciale.
Asa ca a devenit si o traditie servirea unui tort in aceasta perioada, un tort specific cu frisca si capsuni, in nuantele cele mai populare cu care este asociat Craciunul - alb si rosu.
Bradul de Craciun in Japonia
Probabil vei avea un soc sa auzi ca in casele japonezilor nu era odinioara atat de mult fast asa cum ti-ai fi imaginat la primul contact cu strazile imbracate in haine de sarbatoare. Japonezii nu pun enorm de mult accent nici pe decoratiuni, dar tot inspirati de catre culturile si traditiile care fac inconjurul lumii, au inceput treptat sa-si decoreze ferestrele si casele cu luminite si decoratiuni asiatice, aducatoare de bunastare in asociere cu religia lor. In ultimii ani, cativa dintre japonezi au inceput sa-si introduca si in casele lor brazi de Craciun pe care sa-i impodobeasca dupa bunul plac.Bineinteles, dupa cum probabil stii deja, japonezii venereaza natura si viata, asa ca nici vorba de brazi naturali. Putinii brazi existenti sunt reprezentati de catre fel si fel de brazi artificiali de Craciun. In japonia, cat si in celelalte tari asiatice non-crestine, brazii de Craciun se regasesc predominant la exterior sub forma unor ornamente uriase ce pun strazile in valoare. Practic predomina brazi de Craciun formati din lumini si constructii sub aceasta forma.
Cadourile oferite de Craciun in Japonia
Pana acum, mai toate traditiile din Japonia par cu totul diferite fata de cele cu care noi am crescut si pe care le-am insuflat de-a lungul timpului si altor generatii. Totusi, la capitolul cadouri putem gasi un punct comun. Si japonezilor le place sa ofere cadouri cat mai multe si cat mai scumpe, asa cum obisnuim si noi in zilele noastre. Adesea ei ofera o statuieta care se spune ca ar aduce bunastare si noroc, dar care nu are nicio asociere directa cu Craciunul in sine.
Bucuria unui Craciun in stil romanesc vs. Craciunul din Japonia
Pe langa curiozitatile si noutatile menite sa-ti atraga atentia, doresc sa-ti arat prin acest material cat de norocosi suntem ca popor ca ne putem bucura de sarbatori de poveste, de traditii care se petrec cu fast la noi in tara si care doar aici se vor simti ca si cum ar fi petreceri de pomina. Pentru ca noi, romanii, stim sa ne distram cum n-o fac altii si adesea transformam sarbatorile intr-un cadru deosebit. Toti cei care s-au stabilit alaturi de familiile lor in Japonia sau in restul tarilor asiatice iti vor putea confirma faptul ca dincolo de tinuturile frumoase, sarbatorile nu se resimt niciodata asa cum sunt la noi in Romania.Noi avem traditia impodobirii bradului, o traditie de care ne bucuram cu mic, cu mare si in care punem suflet clipa de clipa pentru un rezultat deosebit, modern, pe placul tuturor.Brazii sunt alesi minutios, dintre cei mai frumosi, chiar si atunci cand vine vorba de brazii artificiali. Se cauta brazii cu aspect natural, acei brazi pe deplin ecologici si prietenosi cu mediul inconjurator, care pot rezista o eternitate. Mai apoi, noi avem povestea lui Mos Craciun. Iar copiii sunt extrem de entuziasmati sa-l astepte cuminti pe Mosul, care sa le puna bunatatile de pe lista de dorinte sub brad.
Adultii pun suflet in tot ceea ce fac si aleg atent cadourile, decoratiunile pentru ornamentarea casei si modul in care aranjeaza casa festiv, pana la cel mai mic detaliu in parte.
Masa cade tot in sarcina lor sau a celor batrani, care scot de la catastif retetele bunicilor si pregatesc cele mai delicioase preparate traditionale de sarbatori si mult peste. Pentru cei mai multi, locul restaurantelor este transformat in caldura propriului camin si a propriei familii, iar rudele si prietenii se aduna cu totii la un loc si impartasesc povesti, voie buna etc.Sarbatoarea Craciunului este inconjurata si de alte traditii mai aparte, precum colindele, care aduc bunastarea pe chipul si in casa tuturor celor care ii intampina la poarta pe multimea de colindatori, pe care-i rasplatesc cu merinde, dulciuri sau cu bani. Apar si targurile de Craciun, serbarile celor mici cu tematica in cauza, momente care ne aduc mai multa fericire si liniste sufleteasca. La noi, la romani, Craciunul este despre dragoste si familie, despre reintoarcerea la traditii si despre toti cei dragi noua, despre amintiri si fericire deplina. Traim fiecare clipa si fiecare zi, iar asa cum spun si basmele, sarbatorim trei zile si trei nopti, facand sarbatorile memorabile.Chiar daca anul acesta Craciunul ne gaseste pe toti intr-un context mai ciudat si mai neplacut, indiferent de locul unde ne-am afla in jurul lumii, te indemn si pe tine sa traiesti sarbatorile cu acelasi entuziasm ca de fiecare data si sa te bucuri de aceste traditii pe care noi le avem si le pastram inca din cele mai vechi timpuri. Sunt momente cu adevarat speciale pe care nu le vom uita niciodata si care ne fac mandri sa fim romani.Aceste sarbatori ne reamintesc sa fim mai buni, mai toleranti, ca intotdeauna chiar si lucrurile marunte ne pot face fericiti si ca sarbatorile la romani sunt unice.