facebook-pixel Cum să crești brazi de Crăciun? - BraziCraciun.net
cum sa cresti brazi craciun

Cum să crești brazi de Crăciun?

18-06-2021

Vrei să începi o nouă tradiție de familie care va dura ani de zile, plantând și crescând brazi de Crăciun care vor fi recoltați în pragul sărbătorilor de iarnă, în fiecare sezon?

brad de craciun natural

Iată câteva idei și sfaturi utile în acest articol.

Cu toate că în ultimii ani, cererea pentru brazi artificiali de Crăciun a explodat pur și simplu (lucru care se datorează și faptului că tehnologia de fabricare a acestora a evoluat, așa că aspectul natural al pomilor artificiali este din ce în ce mai frapant) sunt persoane care doresc să rămână fidele pomului natural.

Până la urmă, această competiție brazi de Crăciun artificiali deosebiti – pomi naturali nu trebuie să fie una acerbă – ne putem bucura că avem libertatea de a alege, în cunoștință de cauză.

Un consumator responsabil se informează asupra beneficiilor și punctelor slabe pentru fiecare opțiune (brad de craciun special natural) și la final ia o decizie în cunoștință de cauză.

Deci, dacă vrei să crești brazi de Crăciun frumosi, iată câteva lucruri importante de care trebuie să fii conștient.

De ce să crești brazi de Crăciun?

brad de craciun frumos decorat

Deși este nevoie să ai un plan bine stabilit înainte, să crești brazi de Crăciun poate fi un proiect distractiv pentru întreagă familie, o activitate care ajută la construirea de relații și prin care poți preda copiilor lecții importante despre natură.

Cultivarea și creșterea brazilor de Crăciun vă poate ajuta să economisiți bani pe termen lung, să vă apropiați de natură, să oferiți o alternativă la pomii artificiali de pe piață, să oferiți soluții naturale pentru cei care iubesc brazii de Crăciun proaspăt tăiați sau care vor să cumpere la ghiveci.

Pomii naturali crescuți într-o manieră ecologică se pot transforma într-o activitate rentabilă, dacă intenționezi să te extinzi, să-ți faci o fermă de pomi de Crăciun și să vinzi în apropierea sărbătorilor de iarnă.

Primul lucru pe care trebui să-l înțelegi este că nu toți brazii sunt creați în mod egal.

În realitate, există o mulțime de specii și este critic să te decizi de la început ce tip de pomi vei crește.

Aceste specii au avantaje și dezavantaje care trebuie cântărite cu grijă.

Brazi de Crăciun

Sunt cei mai de succes pomi de Crăciun comerciali care se vând la ora actuală.

Popularitatea brazilor se datorează parfumului lor, culorii frumoase și capacității de a-și păstra acele timp îndelungat.

Majoritatea speciilor tind să crească mai bine în condiții climatice mai reci sau în zone cu altitudine mai mare, dar există și excepții.

Pini de Crăciun

Spre deosebire de majoritatea brazilor, pinii sunt renumiți pentru rezistența lor și pot fi cultivați atât în zonele climatice mai calde, cât și în cele rece.

Pinii cresc rapid și vor atinge 1.8 – 2 metri în circa 6 ani, dacă au condițiile optime de creștere.

Molizi de Crăciun

brazi de craciun in ghivece

Dacă vrei o senzație colorată de Crăciun, ai putea să te orientezi și spre molizi.

Totuși, aceștia au unele dezavantaje, inclusiv ace mai ascuțite și o retenție slabă a acelor când sunt împodobiți în casă mai mult de 1 – 2 săptămâni.

Majoritatea speciilor de molid preferă zonele climatice mai reci.

Pregătirea solului pentru brazii de Crăciun

Cei mai mulți brazi de Crăciun pot fi crescuți fără probleme, cu condiția să aveți un sol bun, care primește soare din plin. Solul trebuie să fie bine drenat.

Solurile argiloase grele sunt dăunătoare pentru majoritatea speciilor de brad, cu excepția cazului în care locația se află pe o pantă, care permite scurgerea excesului de umiditate.

Singura pregătire necesară pentru plantare este eliminarea sau reducerea vegetației existente la fața locului prin tunderea zonei sau prin cultivare mecanică în sezonul dinaintea plantării.

Sfaturi de plantare și creștere brazi de Crăciun

Distanța și adâncimea speciilor sunt două din cele mai importante probleme la plantarea puieților de brazi.

Recomandarea generală este ca aceștia să fie plantați în rânduri distanțate de 8 metri.

În fiecare rând, răsadurile trebuie să fie plantate la circa 2 – 2.5 cm distanță.

Distanțarea corectă este esențială pentru a permite fluxul de aer între brazi, pentru a reduce riscurile de boli și probleme cu dăunătorii.

Adâncimea fiecărei însămânțări este esențială pentru succesul pomilor de Crăciun tineri.

Răsadurile trebuie să fie plantate la adâncimea exactă la care au fost cultivate în pepinieră.

Dacă răsadurile sunt plantate mai adânc sau mai puțin adânc, acest lucru va slăbi puterea bradului.

Pentru a găsi adâncimea corectă, pune un semn vizibil pe trunchi, care marchează nivelul suprafeței la care a fost crescut inițial răsadul.

După așezarea răsadului în groapă, răsfiră ușor rădăcinile, iar la final udă bine pomul.

Un alt lucru de avut în vedere este eșalonarea plantărilor.

Prin plantarea unui nou lot de răsaduri în fiecare primăvară, în mod eșalonat, cultivatorii de brazi se asigură că vor avea pomi bine dimensionați pentru anii ce vor urma.

Întreținere brazi de Crăciun

Pomii de Crăciun au nevoie de o întreținere relativ redusă, în afară de udare, modelare și gestionarea buruienilor.

În primul an, răsadurile trebuie udate săptămânal de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei. După primul an, brazii ajung la o stabilizare și necesită udare numai în perioadele de secetă prelungită.

Locul de plantare trebuie întreținut regulat prin eliminarea buruienilor din jurul brazilor tineri, prin tunderea ramurilor etc.

Buruienile înalte pot umbri puieții vulnerabili și pot suge din apa și nutrienții acestora.

După primii 2 -3 ani, brazii trebuie modelați prin tăiere sau forfecare în fiecare an (de obicei la mijlocul verii).

Când fac acest lucru, cultivatorii încearcă să mențină o formă clasică și să elimine imperfecțiunile, cum ar fi vârfurile duble.

În anul în care se recoltează pomul, operațiunea de forfecare trebuie menținută la minimum, pentru a evita tăieturile vizibile pe ramurile exterioare.

E normal să cadă ace din brazii cultivați?

Da. Toți brazii pierd circa 30% din ace în fiecare an.

Acest proces natural de vărsare se întâmplă pentru acele mai vechi din interiorul pomului, nu pentru acele exterioare.

Căderea masivă a acelor pe exterior sau îngălbenirea externă sunt semne de boli sau probleme dăunătoare care trebuie gestionare cât mai rapid.

Recoltare brazi de Crăciun

Dacă sunt crescuți în condiții optime, majoritatea speciilor vor ajunge la circa 2 metri în 6 – 9 ani. 

brad craciun inalt impodobit

După ce pomul ajunge la înălțimea dorită (vezi articolul nostru cu cei mai inalti brazi de Craciun), el poate fi recoltat cu succes prin tăiere.

După tăierea inițială, se așează într-un recipient cu apă – în caz contrar tăietura se va resigila, proces care va împiedica apoi bradul să preia apă.

Prin urmare, durata sa de viață va fi mai mică.

Alternativ, pomul poate fi recoltat mai devreme și apoi poate fi îndepărtată o a doua felie din trunchi în momentul în care este efectiv împodobit în casă.

Să crești brazi de Crăciun este o activitate distractivă, mulțumitoare, care îți poate aduce avantaje financiare.

Dar, desigur e nevoie și de implicare și muncă permanentă. Pentru că pomii de Crăciun cresc în circa 9 ani, acesta este un lucru care îi descurajează pe mulți.

Cu toate acestea, dacă simți că aceasta este o activitate pentru tine, să știi că la final, timpul și efortul necesar pentru creșterea brazilor  vor fi cu siguranță recompensate cu cei mai proaspeți pomi de Crăciun.

Pentru brad de Craciun artificial la pret bun, te asteptam pe site. Iar pentru idei despre depozitare, citeste articolul despre cum să depozitezi un brad artificial de crăciun.

Spune-ne parerea ta. Scrie un comentariu sau un raspuns