facebook-pixel Primul brad împodobit în România
primul-brad-de-craciun-impodobit-in-Romania

Primul brad împodobit în România

14-06-2021

Istoria brazilor de Crăciun este captivantă și de aceea am închinat mai multe articole acestui subiect pe blogul nostru.

cei mai noi brazi artificiali

Interesant este că pomul de Crăciun nu a apărut în momentul Nașterii Domnului Isus, ci a fost integrat în sărbători mari pe care strămoșii noștri le celebrau încă din antichitate.

Bradul de Crăciun nu este o invenție recentă.

Este o tradiție foarte frumoasă care se păstrează din timpuri foarte vechi.

A fost dintotdeauna adulat pentru că are ceva special: frunzișul său rămâne verde veșnic, chiar și în timpul intemperiilor din sezonul rece, cu zăpadă, viscol și ger.

De asemenea, brazii de Crăciun nu fac parte doar din tradiția poporului român.

Ei sunt un simbol omniprezent la mai multe culturi și civilizații.

Modul în care este împodobit în timpul sărbătorilor de iarnă creștine și atmosfera care te lasă fără cuvinte pe care o crează în jurul său, a determinat inclusiv popoarele asiatice să îmbrățișeze ritualul de împodobire a arborelui veșnic verde.

Azi însă ne vom uită mai atent la ceea ce s-a întâmplat pe meleagurile noastre pentru a identifica momentul în care a fost împodobit primul brad în România.

brad artificial luminat

Primul pom de Crăciun împodobit la noi în țară

Istoricii sunt cei care au adus dovezi care arată că primul pom împodobit vreodată în România a fost în anul 1866, în Țările Române.

Momentul a culminat cu venirea dinastiei Hohenzoller în Țara Românească, dinastie care a adus cu sine această tradiție a împodobirii pomului de Crăciun.

Dacă veți citi și celelalte articole pe care le-am scris pe blog despre istoria bradului de Crăciun, veți vedea că Germania este țara căreia i se atribuie cel mai adesea originea bradului de Crăciun.

Există chiar o legendă referitoare la bradul de Crăciun care spune că Martin Luther King a fost cel care a propus așezarea luminițelor în brad, după ce a fost inspirat de brazii din pădure asupra cărora luminau stelele cerului.

idei brazi de craciun

A fost animat de acest peisaj deosebit și a vrut să-l aducă în casa sa.

Prin urmare, era normal că dinastia Hohenzoller să aducă această tradiție în România.

În plus, dacă ne uităm la istoria pomilor de Crăciun, vom vedea că popularitatea lor a crescut din momentul în familiile regale au început să se afișeze în prezența lor.

Așa există de exemplu o fotografie cu regina Victoria a Angliei, regele Albert (care avea origini germanice) și copiii lor în jurul bradului de Crăciun împodobit.

După mediatizarea acestei fotografii, popularitatea bradului împodobit de Crăciun a explodat pur și simplu în mai multe state.

Interesant este că și în România, primul brad împodobit a fost în curtea regală a Regelui Carol I,care a adus cu el această tradiție din Germania.

De atunci și până azi, împodobirea bradului de Crăciun a devenit un ritual cu o încărcătură emoțională deosebită în timpul sărbătorilor de iarnă.

brad de craciun decor

Familia toată se adună în jurul bradului, cântând colinde, admirând globurile, beteala și celelalte decorațiuni, luminate cu delicatețe de instalația ce înconjoară coroana, de sus în jos.

Apoi, în seara Sfântă, tradiția spune că Moș Crăciun vine și lasă cadourile sub brad, pentru ca dimineața copiii și cei cu suflet de copil să alerge pentru a-și despacheta surprizele. Când se desface bradul de crăciun?

De la curtea regală în casele boierilor

După ce primul brad a fost împodobit în România în anul 1866 la curtea Regelui Carol, boierii au fost cei care au preluat acest ritual în casele lor.

Așa se face că, începând cu anul 1866, tot mai mulți boieri au ales să împodobească în casă un brad de Crăciun.

În timp, pomul de Crăciun a devenit unul din cele mai importante simboluri ale creștinismului și la noi în țară.

Primii brazi de Crăciun împodobiți în lume

Primul pom împodobit vreodată a fost în Letonia, în 1510.

După un deceniu, prințesa Helene de Mecklenburg a dus această tradiție în Franța, după mariajul său cu ducele de Orleans.

super brazi de craciun artificiali

Începând din acest moment, bradul de Crăciun a devenit din ce în ce mai popular în Europa, Bătrânul Continent.

Primul brad de Crăciun expus vreodată într-o piață publică se consideră a fi în anul 1605, la Strasbourg.

În acest pom au fost prinse mere și dulciuri.

Mai târziu, în anul 1611, ducesa Dorothea Sybille von Schlensien a Poloniei decorează primul brad de Crăciun așa cum îl cunoaștem cu toții azi.

În SUA, tradiția a apărut mai târziu, la începutul anilor 1800, după sosirea imigranților germani în Pennsylvania.

Totuși, decorarea bradului a fost legalizată în statul Alabama pentru prima dată, în anul 1836.

Apariția instalațiilor electrice a făcut ca pomii de Crăciun să capete o nouă alură magică, iar în SUA, primul braduț împodobit cu luminițe colorate a fost la Casa Albă, în timpul președintelui Grover Cleveland.

După acest eveniment, ideea de a pune luminițe electrice în pom s-a răspândit tot mai mult.

Brazi de Crăciun azi

brad artificial de craciun varf

În prezent, tot mai mulți români se orientează spre brazi artificiali de lux aspect natural uimitor (pomi de Craciun artificiali din plastic), care sunt o alternativă mai economică, mai practică și mai confortabilă decât brazii naturali proaspăt tăiați.

Acești brazi artificiali de lux preț bun au evoluat enorm în ultimii ani, așa că azi puteți găsi cu ușurință produse de lux PE, 3D, pomi de lux online în diferite dimensiuni, de 240 cm cu livrare rapida sau de 250 cm. Alege de aici un brad artificial de Craciun deosebit fie verde sau cu zapada ori nins pe varfuri.

La noi în magazin puteți găsi rapid pomul de Crăciun perfect pentru orice spațiu, de exemplu brazi artificiali online la cel mai mic preț.

Livrăm brazi artificiali de lux în toată țara – Craiova, Sibiu, Sighișoara, Brașov, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Constanța, Iași, Cluj Napoca, Târgu Mureș, București, Iași etc.

Plasați comanda pe site și vom trimite bradul preferat în cel mai scurt timp.

Profitați de ofertele noastre cele mai bune pentru brazi artificiali online, prețuri de importator.

Spune-ne parerea ta. Scrie un comentariu sau un raspuns